I am a huge fan of Japanese food, and to be completely honest, sushi and sashimi could be my staple diet :))) But I also love other dishes from this fantastic and rich - and very healthy- cuisine. Now, for sushi and sashimi, we go to Japanese restaurants, but Sukyiaki we cook at home!
Sukyiaki is a traditional stew type Japanese food, a winter dish also common at bonenkai, the end of year parties. It consists of a "stew" of meat and vegetables and it is wonderful for many reasons: it is delicious; it is very healthy because vegetables are the main ingredient; apart from the indispensable sauce, you can use any vegetable you like; the presentation is just beautiful; and it is a dish slowy cooked at the table, so it is the perfect for meal to have with friends and family!
Eu simplesmente amo comida japonesa e poderia viver de sushi e sashimi. Mas acho que a cozinha japonesa é riquíssima e deliciosa (e super saudável ) demais para que fiquemos só nesses pratos, rsrsrs. Um prato que amo é o Sukyiaki! Sushi e sashimi, a gente come nos restaurantes; Sukyiaki, a gente faz é em casa!!!!!
Sukyiaki é um prato tipicamente consumido no inverno ou no ano novo, e é basiacamente um cozidão de vegetais. Eu adoro por vários motivos: primeiro porque é delicioso, depois porque é muito saudável e leve, também porque você pode usar qualquer verdura ou legume de que você goste, a apresentação é linda, e o sukyiaki é preparado na mesa, então é perfeito para fazer com a família ou os amigos.
I think that the secret to most of Japanese dishes is the sauce, but I think that onions, Chinese cabbage, thinly sliced beef, tofu and mushrooms are indispensable. As I mentioned before, you can use any vegetable you like, but my Sukyiaki isn´t the real thing without the ones above. Also, we use typical Japanese ingredients like konnyaku (jelly noodles made from a kind of potato), soba and tikuwa (a fish paste) We also use the traditional eggs in the recipe (which are totally optional), but we do cook them for a short while in the pan instead of dipping all the stew in a small bowl of raw eggs.
O segredo da comida japonesa está no molho, rsrsrs! Mas acho que Sukyiaki sem cebola, acelga, carne bem fininha, tofu e cogumelos não é Sukyiaki!!! A gente também usa alguns ingredientes japoneses, como konnyaku (uma raiz semelhante à batata usada para fazer um tipo de macarrão transparente), soba e tikuwa (massa de peixe). A gente também usa os ovos, mas os cozinhamos um pouco no molho antes de comer, diferentemente do jeito tradicional que é colocá-los crus na tigelinha individual e depois colocar o Sukyiaki por cima.
WE USE
for the sauce: 15grs sugar
50 ml soyo
50 ml mirin sake
50 ml kirin sake
for the stew:
50gr butter
slices onions
thinly sliced beef
Chinese cabbage
assorted vegetables
melt the butter in the pan, add the beef and fry a little bit, add the onions and cook them until they are transparent, then add the Chinese cabbage (the cabbage is very important because it releases alot of water that will help to cook the other vegetables) , the sauce and the vegetables that are tougher. Let everything cook for a while, and then add the softer ingredients. When almost done, add the eggs. The dish takes a while to cook, so enjoy the wonderful smell and the company!
Nosso Sukiaki:
para o molho: 15 gr de açúcar
50 ml de soyo
50 ml de saquê mirin
50 ml de saquê kirin
para o Sukyiaki:
50 gr de manteiga
cebola em rodelas
carne fatiada bem fina
acelga
e qualquer outro vegetal de sua preferência
derreta a manteiga na panela, frite a carne, acrescente a cebola e deixe cozinhar até ficar transparente, acrescente a acelga (a acelga é extremamente importante porque ela libera muita água, que vai ajudar no cozimento dos outros ingredientes), o molho e os vegetais mais duros. Deixe cozinhar um pouco e acrescente os ingredientes macios. Quando estiver quase pronto, acrescente os ovos. O Sukyiaki demora para ficar pronto, então aproveite a companhia e o aroma delicioso do cozimento!!!!!!!!
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