sexta-feira, 14 de novembro de 2014

PÃO de QUEIJO


O pão de queijo, ah, o pão de queijo... originário de Minas Gerais e que tomou conta do país. Cada um tem uma receitinha, e acho que não tem muito como não ficar bom, né? Já ouvi/testei/experimentei receita de tudo quanto é jeito, de liquidificador, na forminha, com polvilho azedo, com guaraná (?!?!), com queijo desse jeito ou daquele, comprado em boteco, beira de estrada ou no "melhor pão de queijo segundo o guia X". 
Mas morando em Minas e "podendo" (rsrsrsrsrsrs) conseguir os ingredientes mais naturais, locais e tradicionais possíveis, eu elegi essa receita aqui como A receita : é fácil de fazer, dá uma quantidade enorme, pode congelar e é uma delícia! 
Quem me passou a receita da roça foi a Nilvana, que me ajuda aqui em casa. Os ingredientes talvez não sejam acessíveis a todos, mas imagino que no mercado municipal da maioria das cidades podemos encontrar polvilho doce desse mais grosso e queijo meia cura, não?  E é claro que se ainda pudermos usar leite de fazenda e ovos caipiras, aí o trem fica bão demais da conta, sô!!!! O pãozinho fica com uma casquinha super fininha crocante e o interior grudento. Ah, e eu sei que não é nada tradicional comer pão de queijo com geléia, mas é uma gostosura que só!  

If you have ever been to Brazil, chances are you tried the traditional and ubiquotous "pão de queijo" or cheese buns. These rolls are believed to be originally from the farms of Minas Gerais, and here in Brazil you can find them everywhere, in groceries, supermarkets, bakeries, streetside stands and industrialized. Which also means that there is a myriad of recipes and versions, and every family is likely to have their own recipe. And that also means that I have eaten and tried tons of cheese buns in my life! 
Pão de queijo is made of cheese, of course, and cassava flour, which is as Brazilian as it gets. Cassava is widely consumed by the native peoples of Brazil and we have incorporated it in our daily diets, thank God! We eat the root boiled, fried (OMG, one of my favorite foods ever, sooooooo much more delicious than French Fries. No, really!) and we use the flour in many biscuits and breads. I absolutely love everything made of cassava and am fascinated by it! 
I live in Minas Gerais, where it is possible to get a more natural, locally made, non- industrialized version of the two "no-substitute" ingredients: the meia cura cheese and the polvilho (cassava flour). And if you can add to that milk and eggs from local producers, a traditional "farm" recipe, well, you get a wonderfully delicious pão de queijo!!!! 
However, if you are far away and would like to try the recipe anyway, I suggest you look for the polvilho doce in Brazilian food shops or on the internet. The flour will be a lot more finely ground, which will make a huge difference in the final result, but still, you can try (in fact, most of the industrialized/ ready-bought buns are made with a very fine flour). As for the cheese, it has to be a harder cheese, not too salty.
              
RECEITA
Ingredientes:
1 kg de polvilho doce (mais grosso)
1 l de leite 
1 copo de requeijão menos dois dedos de óleo
1 colher de sopa de sal
1 prato cheio de queijo meia cura ralado
8-10 ovos
Preparo:
ferver o leite, o óleo e o sal. Escaldar o polvilho, e quando estiver quase frio, acrescentar os ovos até dar o ponto. Colocar o queijo por último, formar os pães e congelar! Nesse tamanho que faço, dá 75 pães de queijo.

RECIPE:
Ingredients:
1 kg polvilho doce
1 l milk
180-200 ml vegetable oil
1 tablespoon salt
1 dish-full of grated cheese
8-10 eggs
Instructions:
bring milk, oil and salt to a boil and pour the boiling liquids over the flour. Let the mixture cool and add eggs until you get the right consistency (and here I am sorry, you have to look at the pictures for reference). Add the grated cheese and roll the buns. This recipe yelds about 70 buns. You can freeze them.
olha o ponto da cura do queijo: 
check the cheese:

polvilho escaldado:  

The baked pão de queijo, with their fine crispy golden crust and soft interior!    

We love eating our cheese buns hot from the oven with jam ond/or any cheese :)))))))
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2 comentários:

  1. Thank you very much Heidi!!!!! I love pao de queijo (not easy outside of Brasil), and of the 4 or 5 recipes I´ve tried, yours is really the best!! Amazing consistency, lovely crust, simplu delicious!! Thank you so much for the recipe and happy Christmas!!

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  2. Thank you so much!!! I am so glad that you tried and approved the recipe. It is indeed delicious! Where did you find the polvilho?
    Merry Christmas to you too!

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